....

Aktiviteter

HÄMTAT UR BOKEN ”NORRFINSTRÖMSBOKEN- SAGT OCH GJORT I NORRFINSTRÖM”
AV ULLA BOMAN, ÅR 2012

I Norrfinströmsgården samlas man idag för att fira grisfest, midvinterfest, luciafest, friluftsgudstjänst. Jägarna bjuder ibland till rådjurshippa. Ungdomarna -främst killar har ordnat LAN-partyn i mellandagarna i säkert snart tio års tid. Gården fungerar som vallokal och kurslokal. Här binder man kronor till midsommarstången och här ställer många till med privata kalas -med anledning av födelsedagar, bröllop m.m.
Grisfesten, som allt sedan starten år 1974 hålls i mitten av juli, är en riktig familjesammankomst. Då grillas helstekt gris som äts med potatissallad och grönsaker. Hela dagen går åt för att få grisen genomstekt, men resultatet brukar rosas. Festen avslutas alltid med dans i den ljusa, ljumma sommarnatten numera ofta på den nya utedansbanan, som byggts av föreningsmedlemmar och med av medlemmarna donerat virke. Under de senaste åren har bakluckeloppis skapat kringaktiviteter till grisgrillandet.

Det ligger spänning i luften bland de små och unga inför det populära luciafirandet som ofta blir en hjärtnypande historia, där man möts över generationsgränserna. Det tillfället förutsätter förstås att det finns någon som tar på sig ansvaret för att samla barn och unga och att öva in ett program som deltagarna gillar. Hittills har det alltid gått att ordna till de medverkandes och publikens belåtenhet.
Midvinterfesten, som ursprungligen tillkom som en ersättning till kaffekalasen i hemmen runt jul, anordnas antingen i ”mellandagarna’ mellan jul och nyår eller i januari. Då serveras det trerättersmiddag och dansas till levande musik fram till småtimmarna. Eget föreningsfolk i olika serveringsgrupper ansvarar för att allt fungerar vid varje enskilt festtillfälle.
Det arrangemanget gör att pass-oppandet inte är ständigt återkommande för några få. Det blir en spridning på flera händer och därmed inte så betungande.